Struikrozen snoeien

Dit gebeurt traditioneel tussen 1 maart en 1 april, maar door de opwarming van de aarde wordt vroegere snoei noodzakelijk. Snoei struikrozen tot op tien á vijftien centimeter boven de grond en doe de afgesnoeide takken weg.

Snoei kort want op de takken kunnen allerlei ziektesporen overleven. Houd alleen krachtige scheuten aan. Alleen bij niet-vriezend weer snoeien. Snoei kort boven naar buiten wijzende knoppen (ogen).

 

 

Leirozen snoeien

Als het al een forse struik is, kunt u enkele van de oudste takken wegsnoeien. Kort de andere in als ze te lang zijn geworden, dat stimuleert de vorming van nieuwe scheuten. Laat de rest zitten.

Enigszins horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloeischeuten, daarom wordt bij het aanbinden van leirozen vooral de waaiervorm veel toegepast.

 

 

Heideplanten snoeien

Snoei eraf wat er in het vorige seizoen is bijgegroeid. Snoei de struikjes een beetje bol en nooit tot op het kale hout, want van daaruit lopen de planten niet of heel moeilijk weer uit.

 

 

Het gras maaien

Stel de maaimachine wat hoger (vier centimeter) af dan normaal en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel. Dat kan op de composthoop of in dunne laagjes als mulch tussen de borderplanten.